Акценти
Начало / Култура / Представиха откритото в Плевенския затвор съкровище от 19 век

Представиха откритото в Плевенския затвор съкровище от 19 век

В зала „Археология” на Регионалния исторически музей – Плевен, днес беше показано откритото при изкопни работи в двора на Плевенския затвор съкровище от 19 век. Находката е от 7 046 сребърни монети с общо тегло 8.345 кг, заровени в две гърнета. Директорът на РИМ д-р Володя Попов разказа, че предстои консервация и реставрация на монетите, след което ще се извърши процес на нумизматична оценка. Едва тогава ще могат да се направят изводи за историческата им ценност. Монетите са от различни емисии, с различен номинал и вероятно са събирани дълги години, допълни археологът Владимир Найденов. Все пак любопитното е, че с тях по онова време е можело да бъдат закупени три къщи в Одрин. 19-и век не е толкова добре познат, затова съкровището е ценно като носител на историческа информация, посочи още той.

Плевенските специалисти предполагат, че има заровени и по-едри монети, но при обследване на района засега няма данни за наличието на такива.

Д-р Володя Попов благодари на директора на Плевенския затвор Иван Петков за бързата и адекватна реакция след намирането на находката.

Откритието е поредното доказателство за богатата история на Плевен и Плевенския край, коментира и кметът Георг Спартански. Убеден съм, че то ще провокира нечия писателска мисъл като интересен сюжет за написването на книга.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...