Акценти
Начало / Икономика / Представиха одобрения Интегриран план за възстановяване и развитие на Плевен

Представиха одобрения Интегриран план за възстановяване и развитие на Плевен

община Плевен

Публично представяне на  изготвения и одобрен Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен се състоя в сградата на Община Плевен вчера. Проектът се финансира от ОП ”Регионално развитие” 2007  –  2013  г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бюджетът на проекта е 994 284 лева, от тях финансовият принос на Община Плевен е 49 714,20 лева. Интегрираният  план  идентифицира  проекти  в  определените  зони  за въздействие, чието финансиране чрез фондовете на ЕС ще бъде възможно по  Оперативните  програми  за  периода  2014  –  2020  г., стана ясно на пресконференцията вчера.

Информацията беше представена от арх. Трифон  Иванов  –  ръководител  на  проекта,  и  доц.  д-р  Стелиян Димитров  –  ръководител  на  екипа  за  изработване  на  Интегрирания  план. Чрез  координираното осъществяване  на  проектите ще  бъде  постигната по-висока ефективност, осигуряване на добавена стойност и нарастване на ефекта от изпълнение на отделните програми за развитието на градската инфраструктура в цялото й многообразие, е записано в документа. Планът е важен инструмент, чрез който се осигурява възможност за развитие на града, изтъкна арх. Т. Иванов.

Ясни са вече всички приоритетни за Плевен, включени в Плана. Общата стойност на заложените проекти е 174 302 162 лв. За да се изпълняват и финансират по-лесно, компактните части на града са разделени на по-малки интегрирани проекти. Зоните за въздействие са три типа.

Първата от тях е Зона с публичен характер. Тя е с висока обществена значимост и включва градското ядро и административния център на града, както и територии с публични функции. Тук е заложено и подобряване на средата на Регионалния исторически музей.

Втората зона е с преобладаващо социално значение. В нея са включени проекта за подобряване средата на Спортно-образователен клъстър, включващ обекти на спортната, образователната и здравната инфраструктура. Тук е позиционирана и идеята за създаване на Междууниверситетски кампус, който предвижда трансформация на базата на бившата Школа за запасни офицери „Христо Ботев“ в Интеруниверситетски кампус – институция, в която да се предлагат университетски курсове и програми на акредитирани институции от системата на висшето образование у нас.

Третата зона е с потенциал за икономическо развитие и включва проектите за цялостна реконструкция на Автогарата и предгаровия парк и създаване на Агробизнес борса с изложбена част в Индустриалната зона на града, която също ще бъде обновена.

Планът предвижда и подобряване състоянието и енергийната ефективност на 5-8% от жилищните сгради в Плевен.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...