Акценти
Начало / Култура / Представиха националния проект „Аз съм Българка!” в Панорамата

Представиха националния проект „Аз съм Българка!” в Панорамата

Българката е не само красива, тя е и силна. Целта на проекта „Аз съм Българка!” е да покаже в поредица от цветни фотоси красивият събирателен образ на българката и България чрез сюжети, които са заснети в различни кътчета на Родината ни. Това сподели при откриването на изложбата нейният автор габровският фотограф Радослав Първанов.

В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ са показани 30 фотографии. Уникалната колекция от цветни фотоси представя красотата на места като Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, старинните Созопол и Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Седемте рилски езера, първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, Белоградчишките скали и Златните мостове на Витоша.

Красотата на Плевен и неговите знакови места са заснети с участието на плевенчанката Росица Денчева. Тя е преподавател в ОУ „Лазар Станев” и с голямо удоволствие приема поканата да участва в проекта, „защото показва красотите на  България”. Стоически понася близо 6 часа снимки в неочакваната априлска жега. Освен в Плевен – Мавзолея, Панорамата и къщата „Цар Освободител“, тя снима и в шато край Дунав.

„Да съчетаеш красотата на българката с красотата на българската природа и с историческите паметници от различните краища на Майка България е много оригинална идея. И човек не може да каже, кое е по-въздействащо – дали неподправената красота на българската жена или красотата на българската природа, или значението на заснетите исторически паметници. Адмирации за автора за реализирането на тази прекрасна идея”, каза кметът Георг Спартански, при представянето на изложбата в Панорамата.

 „Благодаря за тази невероятна красота и върховно изживяване на сетивата! Фотосите са достойни за корица на National Geographic. Оставят те без думи!“ Това написа в книгата за впечатления председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев след откриването на националния проект „Аз съм Българка!“

Младият автор разказа за проекта, за идеята и нейната реализация и благодари на директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка за възможността да покаже фотосите именно в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Той се обърна с благодарност и към кмета на Общината Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев, уважили лично с присъствието си откриването на изложбата.

Родолюбивата идея да заснеме одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор завладява младия автор в края на 2014 г. Цялата 2016 г. той посвещава на сюжети от първата част на проекта си. Идеята му да разкаже за България по този различен начин е оценена високо от съгражданите му и 2017 г. е отличена с наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово”. Замисълът да реализира пълна картина на Родината чрез красивия образ на младата българка обаче не може да бъде изпълнен със заснемането само на 20 момичета и 50 популярни места в страната. Затова в края на 2017 г., след изключителния успех на първата част от проекта у нас и в чужбина, Радослав планира снимките и на „Аз съм Българка!“ – Продължението.

Така през пролетта на 2018 г. той прави първия у нас кастинг за фолклорни модели, а снимачният процес на Продължението започва през април от Плевен. До края на 2018 г. са реализирани нови 27 сюжета с участието на 22 девойки, а заснетите знакови места у нас са над 60. Уникалната колекция от цветни фотоси представя красотата на места като Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, старинните Созопол и Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Седемте рилски езера, първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, Белоградчишките скали и Златните мостове на Витоша.

Посетителите на представителната изложба ще имат възможност да видят и филм, пренасящ ги в деня и часа на мястото на снимките. Проектът ще остане в Плевен един месец, след което ще гостува в Батак.

Фотоизложбата на габровския фотограф Радослав Първанов гостува в Плевен в рамките на проявите за Празника на града – 15 май и Европейската инициатива „Нощ в музея” 2019.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...