Акценти
Начало / Култура / Представиха в Панорамата полиграфски шедьовър, събрал паметта към героите от Руско-турската война

Представиха в Панорамата полиграфски шедьовър, събрал паметта към героите от Руско-турската война

В голямата зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” днес беше представен втори том на книгата „Руските паметници от Освободителната война” на младата авторка Татяна Узунова.

За представянето на книгата в Плевен дойде Н.В.Симеон Сакскобургготски, който е автор на предговора към луксозното издание заедно с княз Николай Романов. Ще припомним, че предговорът към първия том на книгата е на президента на България Георги Първанов и президента на Русия Владимир Путин.

Днешната проява  е съвместна инициатива на Института по история на БАН и Военноисторически музеи Плевен, с активното съдействие на народния представител Румен Петков, който също присъства на представянето. Сред гостите беше и генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов.

Изданието беше презентирано от доц. д-р Милко Аспарухов, директор на Дирекция „Военноисторически музеи”. Той припомни думите на големия български историк проф. Андрей Пантев, според когото Руско-турската война от 1877-1878 г. е най-справедливата война на 19-то столетие, когато един император, воден повече от чувства, отколкото от традиционни за империите външнополитически намерения и съображения, дойде на Балканите, за да освободи един поробен народ. В народната памет тя ще остане като Освободителна война, подчерта Аспарухов. Затова и признателният български народ оценява по достойнство паметта на загиналите за Освобождението на България. В знак на тази най-искрена признателност в страната са изградени 450 паметници, от които 160 са в Плевенския край.

По тази причина е съвсем основателно издаването на книга, събрала в едно паметта на българския народ за загиналите герои. Още по-основателно е едно от първите места, където се представя книгата, да е точно Плевен и Панорамата, подчерта доц. Аспарухов. Той я нарече полиграфски шедьовър, продължение на албуми на тази тема, създадени още в края на 19 век. Всяко поколение по свой начин мемориализира събития и факти и книгата на Татяна Узунова е поредният пример в тази посока, изтъкна доц. Аспарухов.

„За мен книгата е изключително важна за единението и консолидирането на българската нация, защото тези паметници играят особена роля в историята на България”, подчерта в презентацията си Милко Аспарухов.

Генералният консул Владимир Климанов допълни, че тази съхранена памет, която е полята обилно с кръв, трябва да се предава от поколение на поколение и подобни издания помагат за това. Тази памет е темелът на нашите отношения, подчерта Климанов.

Представянето на книгата е част от програмата по отбелязването на  135
години  от освобождението на град Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи, първа мемориална структура на следосвобожденска България и 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

За тържествената атмосфера на днешното събитие допринесоха и изпълненията на тенора Любомир Дяковски  в съпровод на Росица Дяковски.

На снимката: Генералният консул Владимир Климанов, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Татяна Узунова и Румен Петков

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...