Акценти
Начало / Образование / Представители на Плевенската акордеонна школа в майсторски клас на Юрий Шишкин

Представители на Плевенската акордеонна школа в майсторски клас на Юрий Шишкин

Акордеонистките Гергана Илиева, Магда Цекова, Михаела Хиткова и техния преподавател Ценка Тодорова представиха плевенската акордеонна школа в майсторския клас на Юрий Шишкин в рамките на 56-тото издание на фестивал „Охридско лято”, Македония.

Възпитаник на Ростовския Държавен музикално-педагогически институт в класа на проф. Вячеслав Семьонов, Юрий Шишкин продължава да усъвършенства уменията си под негово ръководство и в Руската музикална академия в Москва. Активно участва в развитието на изпълнителското изкуство в света. Изнася повече от сто концерта всяка година. Провежда майсторски класове, изнася лекции, член е на жури в реномирани конкурси за  баян  и акордеон.

С концерт в църквата „Света София“ – Охрид, стартира майсторския клас на Юрий Шишкин.

Имахме възможност да се докоснем до високо майсторство, създаване на мащабна образност в произведенията и брилянтна техника, съпътствани от страст  към музиката и ярък артистизъм. За нас беше изключително полезен и вдъхновяващ творческия контакт с Юрий Шишкин, сподели Ценка Тодорова, старши учител по акордеон в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

По време на майсторския клас плевенските ученици са имали възможност да приложат иновативни техники, методи и практики при  свиренето на акордеон/баян.

Разширяването на културните контакти и творческото взаимодействие са необходими инициативи, чрез които съвременното поколение млади творци се мотивира и обогатява с нови художествено-изпълнителски решения в музикалното изкуство, каза още Ценка Тодорова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...