Начало / Общество / Представители на две плевенски сдружения участваха в транснационален „Компас” в Париж

Представители на две плевенски сдружения участваха в транснационален „Компас” в Париж

Компас среща Париж

От 4 до 6 септември  в Париж се проведе заключителната работна среща по проект „Баланс на компетентностите, иновативен инструмент за избор на кариера и увеличаване на пригодността за заетост на ромите»,  с акроним КОМПАС“, в който партньори от България са Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи, Плевен  и Сдружение „Развитие на личността и човешките общности ”. Проектът е финансиран по Програма Учене през целия живот, Секторна програма «Леонардо да Винчи», трансфер на иновации, с координатор Bildungsinstitut Pscherer gGmbH, Германия.

Проектът е в сферата на „Европейската рамка за национални стратегии за интегриране на ромите до 2020 г.“ и се изпълнява  съвместно с партньори от Франция, Унгария, България, Румъния и Германия от началото на октомври 2012 до края на септември 2014г.

Основна цел на този проект е да се улесни избора на кариера и пътя за навлизане на пазара на труда на ромите, като се използват изпробвани и проверени инструменти в страни като Германия и Франция, обясни Пенка Спасова, координатор на проекта и председател на Управителния съвет на Сдружение „Развитие на личността и човешките общности ”.

А също да се преодолеят съществуващите пропуски в системите за професионално обучение във всички партньорски страни за бързо адаптиране на трудовите пазари в Европа,

Акцент на заключителната среща в Париж е мониторингът на тестовата фаза  в България и Унгария, както и разпределението на задачите от заключителния етап по проекта, включително подготовката на финалния отчет, каза още Пенка Спасова. В проектната група от България, освен кординаторите на двете плевенски сдружения,  участват представители на Агенцията по заетостта в София, регионалната служба в Ловеч и  кметове на Общини Левски и Искър, в чиито региони беше тестван  Баланса на компетентностите.  Българските партньори представиха резултата от тестовата фаза в България и споделиха проблемите, трудностите, но и успехите от изпробването на инструмента в България, каза Спасова. Модифицирания и адаптиран инструмент за Баланс на компетентностите беше изпробван с 16 участника, представители на целевата група на ромите. Резултатите от тестовата фаза бяха споделени  и разпространени чрез информационни семинари в България с представители на регионалните служби по заетост в Ловеч и Монтана през месец юли тази година. А десет представители на Бюрата по труда от Ловеч и Монтана, включително медиатори  се обучават през септември от  консултантите на двете сдружения да прилагат модела със специфични целеви групи.

От особено голямо значение за българската група в Париж беше участието в Международна конференция Баланса на компетентностите в служба на непрекъснати професионални пътища: индивидуални и социални предизвикателства “ наред с още около 400 участника, представители на различни заинтересовани институции, доставчици на услуги и фирми.

Компас среща Париж (2)

Основен организатор на международната конференция бе Националната федерация на центровете за баланс на компетентностите  (CIBC) във Франция, която съществува повечe от 20 години. CIBC е първата европейска мрежа за ориентиране през целия живот и сигурност в кариерата, която подкрепя обществени политики в областта на заетостта, професионалното обучение, признаване на предишно учене. С подкрепата на социалните, икономически и институционални партньори, Националната федерация на CIBC допринася за промени в баланса на уменията и диверсификация на консултантската дейност в областта на  човешките ресурси. Международната конференция беше подкрепена от FECBOP – Федерация на европейска мрежа от центрове за балансиране на компетентностите и професионално ориентиране, която е партньор по проекта „КОМПАС” от Франция.

На 5 септември  българските партньори бяха гости на Общото събрание на FECBOP, което беше една възможност на двете плевенски сдружения да презентират изпълнението на тестовата фаза в България пред редовните и асоциирани членове на Федерацията, както и пред много гости.

В рамките на  проекта, след преминат одит за съблюдаване на критериите за качество, Европейската мрежа от центрове за балансиране на компетентностите и професионално ориентиране (FECBOP), ще се увеличи със сертифицирани партньорски институции от България и Унгария.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...