Акценти
Начало / Култура / Представители на галерия „Бешков” и Регионалния музей ще участват в национална среща в Казанлък

Представители на галерия „Бешков” и Регионалния музей ще участват в национална среща в Казанлък

паметник ШипкаОт 29 до 31 октомври  в Казанлък ще се проведе Втората национална среща на тема: „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”, организирана от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”. Тя е посветена на 80 години от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка.

Акценти на форума ще са нови изследвания на музейни специалисти за периодите „Нова и най-нова история” и  интересни събития, през призмата на времето, допринасящи за съхраняването на националната идентичност.

С презентация на тема „Богомилите и богомилството на Виолета Гривишка-Танева – последният голям дарител на галерията“ във форума ще участва главният уредник на плевенската художествена галерия „Илия Бешков” – Антония Караиванова. Плевенските музейни специалисти ще бъдат представени от Нели Дакова, изпълняваща длъжността директор на Регионален исторически музей – Плевен.

Срещата в Казанлък се съпътства от гостуваща изложба на Есенния салон на габровските художници, представена от Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово.

В последния ден от форума участниците ще посетят паметника на историческия връх Шипка, както и обекти на културното наследство на територията на община Казанлък.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...