Акценти
Начало / Култура / Представители на близо 30 читалища в община Плевен с гневна декларация до министъра на културата

Представители на близо 30 читалища в община Плевен с гневна декларация до министъра на културата

Представители на близо 30 читалища от община Плевен днес са провели среща в присъствието на директора на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Плевен – Стефка Григорова. Поводът е проведеният на 27 септември тази година ХХХV-и конгрес на Съюза на народните читалища (СНЧ), за който са узнали случайно. Това е поводът участниците в срещата да подпишат декларация, която изпращат до министъра на културата Боил Банов, до Председателя на Комисията за култура и медии към НС – Вежди Рашидов, до кмета на Плевен Георг Спартански, до Председателя на ОбС – Плевен Мартин Митев. Копие от декларацията ще бъде изпратена и до Председателя на СНЧ Николай Дойнов.

В декларацията се изразява остро възмущение „от начина на организиране и провеждане на  ХХХV-ия  конгрес на СНЧ”, в който представителите на читалищата от общината не са имали възможност да участват и повлияят върху дейността на висшия орган на СНЧ.

„Нито един представител на читалищата от община Плевен не е уведомен, че се провежда, общинска и областна конференция за излъчване на делегати”, се твърди в декларацията.

Ето какво още се посочва в нея:

„Остро осъждаме демонстрацията на авторитарност, чувство за безнаказаност и грубо незачитане на закона и морала от г-н Чавдар Луканов – Председател на читалище „Ракитин-1969“, заслужил читалищен деятел, председател на Областния читалищен съюз в Плевен и председател на РЕКИЦ, който на всичко отгоре години наред няма секретар на читалището – безпардонно нарушение на чл. 16 и чл. 17 „а“ от ЗНЧ.

РЕКИЦ – Плевен съществува виртуално, не изпълнява функциите си, за които е създаден, но за сметка на това безконтролно се изразходват държавни средства чрез него.

Не можем да приемем, че един председател може да нарушава както закона, така и устава на СНЧ под каквото и да е форма. Явно е дерогирал ЗНЧ по негови императивни съображения. Създава се манипулирана представа за дейността на читалищата в община Плевен.

Всички подписали решително се разграничаваме от поведението и действията на този председател и „Заслужил читалищен деятел“ Чавдар Луканов и заявяваме пълната си нетърпимост към погазване на ЗНЧ и устава на СНЧ. НЧ „Съгласие 1869“ също се присъединява към тази декларация като един от основателите на СНЧ. Най-старото читалище в региона напусна Съюза и причините за това бяха многобройните нарушения на ЗНЧ, като бяха сезирани различни компетентни органи, но без резултат.

                         В ТАЗИ ВРЪЗКА КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМЕ:

1.Незабавно, в качеството му на преизбран за четвърти път за председател на СНЧ, г-н, д-р Николай Дойнов (най-дълго ръководил съюза в неговата 110-годишна история) да се разграничи по ясен и недвусмислен начин от г-н Чавдар Луканов и да се снеме доверието от него като областен председател на СНЧ.

2.Министерството на културата да разреши проблема с РЕКИЦ-Плевен, като незабавно отпуснатите щатни бройки се прехвърлят към Община Плевен.

3.Министерството на културата да се възползва от правата си по чл.27, ал.2, т.5, предл. 2-ро от ЗНЧ и сезира ОП-Плевен, при констатиране дори и на една от трите хипотези на чл.27, ал.1, т.1 от ЗНЧ, а именно:

3.1.Дейността на читалище „Ракитин -1969“ противоречи ли на закона?

3.2.Дейността на читалище „Ракитин -1969“ противоречи ли на неговия устав?

3.3.Дейността на читалище „Ракитин -1969“ противоречи ли на добрите нрави?

Ако това се окаже факт, да се предприемат съответните действия по неговото прекратяване.“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...