Акценти
Начало / Общество / Председател на читалище в Плевен е предаден на съд  за длъжностно присвояване

Председател на читалище в Плевен е предаден на съд  за длъжностно присвояване

Районна прокуратура – Плевен внесе за разглеждане в Районен съд –Плевен обвинителен акт срещу председател на читалище, привлечен към наказателна отговорност за престъпление против собствеността, а именно длъжностно присвояване.

По делото е установено, през периода 10.01.2019 г. – 30.12.2019 г.,  като длъжностно лице – председател на читалище, при условията на продължавано престъпление, присвоил чужди пари – сумата от 13 500 лв., собственост на читалището, връчени в това му качество и поверени му да ги управлява. За улесняване на част от деянията той извършил друго престъпление (по чл. 310, ал. 1, във вр. с чл. 309, ал. 1 от НК, за което по закон не се предвижда по–тежко наказание) – съставил  неистински частен документ в кръга на службата му – престъпление по чл. 202, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 201, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до десет години, лишаване от право да се заема държавна или обществена длъжност, лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност, като съдът може да постанови и конфискация  до една втора на цялото имущество на дееца.

Предстои Районен съд – Плевен да насрочи разпоредително заседание по делото.

Съгласно чл.31,ал.3 от Конституцията на Република България и чл.16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен  до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...