Акценти
Начало / Общество / Председателят на ОбС-Плевен: Когато общините са обединени, гласът ни се чува по-силно

Председателят на ОбС-Плевен: Когато общините са обединени, гласът ни се чува по-силно

„Когато една община се бори сама за себе си – нещата се случват по-трудно. Но когато всички общини са обединени в една посока, гласът ни се чува, силата ни е по-голяма и шансът нещата да се случват, много по-големи“, заяви председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев по време на срещата на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.  Домакини на форума са Общински съвет – Плевен и Община Плевен, а в него се включиха и председатели на Постоянни комисии към ОбС – Плевен. Програмата за днес предвижда обучение на новоизбрани кметове, зам.-кметове и председатели на общински съвети.

„Форумът, който върви днес и утре в Плевен, е чисто работен и изключително полезен. Една от важните теми е наболелият в годините проблем с финансовата децентрализация на общините. Въпросът се разисква не за първи път и не за първи път стои на дневен ред. Не случайно в Плевен НСОРБ е поканило и г-н Каре Пребен Хегланд – представител на аналогичното сдружение в Норвегия, който да сподели с нас норвежкия опит в тази посока. Може да се каже, че Норвегия е страната с най-добра и най-силна децентрализация в Европа, не смея да кажа в света. Да, ние не можем да приложим едно към едно норвежкия модел, но опитът им би бил полезен за нас“, заяви на срещата днес Мартин Митев.

Председателят на ОбС – Плевен коментира още, че срещи като тази са изключително полезни за общините и заради ролята на обединяване. Те са полезни и с това, че на тях се споделят добри практики. Няма как една община да създаде добри практики във всички сфери, които управлява. Някои са силни в социалната си политика, други в образователната или здравната. На подобни срещи могат да се сподели добрите практики и опит по места. Полезно е да се споделят и лошите практики и грешки, за да не се допускат те на други места, обясни още Митев.

Мартин Митев НСОРБ

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...