Начало / Общество / Председателят на ДАЗД участва в Деня на отворените врати в социални заведения в Червен бряг

Председателят на ДАЗД участва в Деня на отворените врати в социални заведения в Червен бряг

Ева Жечева Павлин Фильовски

Председателят на Държавната агенция за закрила на Детето Ева Жечева участва в Деня на отворените врати в Защитеното жилище и Центъра за настаняване от семеен тип в Червен бряг, информират от пресцентъра на местната администрация. Инициативата бе част от информационната кампания на Общината за популяризиране на новата социална услуга и дейностите по проект „Това е моята къща”. Чрез него беше обезпечен необходимия екип от специалисти и социални работници, които да се грижат за децата и младежите, настанени в двете жилища. Новата социална услуга в гр. Червен бряг бе създадена със средства от европейските фондове в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България”. Финансира се от ОП „Развитие на човешките ресурси”, Операция „Да не изоставяме нито едно дете”.

Жечева и кметът Павлин Фильовски обсъдиха съвместните действия за реализиране на процеса на деинституционализация в Общината и осигуряване на подходяща грижа за децата и младежите.

„Този проект е важен за всички нас, защото демонстрира на практика как се случва една от най-големите реформи в България. Реформата в грижите за децата и младежите с увреждания, наречена със сложната дума деинституционализация”, сподели кметът на Община Червен бряг.

В Общината за първи път се предоставя този нов тип социална услуга, а именно резидентна услуга в общността. От януари досега Защитеното жилище в Червен бряг е станало нов дом за трима младежи и една девойка, а в ЦНСТ са настанени 4 деца и 4 младежи. „Пристигането им при нас, особено в първите дни предизвика (и все още предизвиква) много проблеми и трудности – за персонала, за екипа, за децата и младежите, за местната общност. Но и ангажира много хора с процеса. А това е най-важното – всички ние да се почувстваме ангажирани със съдбата и добруването на децата и младежите с увреждания в България”, коментира ръководителят на проекта, Цветелина Атанасова, която е и директор на Дневния център за деца и младежи с увреждания.

От своя страна Жечева, която беше придружавана и от националния координатор на проект „Детство за всички” Даниела Великова, увери, че Агенцията за закрила на детето отчита трудностите, които съпътстват процеса на деинституционализация, затова предприемат действия в подкрепа на общините и екипите на новите услуги. Сред предвидените мерки за подпомагане са: създаване на обща рамка за действие на местно ниво и механизъм за споделяне на добри практики между участниците в деинституционализацията на грижата за деца; подписване на споразумение за сътрудничество с Коалиция „Детство 2025”, която да подпомогне местните власти и НПО с ресурси и експертиза. От следващата седмица експерти от ДАЗД започват посещения в новите услуги, за да извършат наблюдение на грижата и при нужда да подкрепят екипите в ЦНСТ и защитените жилища, допълни Ева Жечева.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...