Акценти
Начало / Култура / Предложение от 17 художници натежало при решението за затваряне на изложбена зала „Христо Бояджиев”

Предложение от 17 художници натежало при решението за затваряне на изложбена зала „Христо Бояджиев”

Решението за затваряне на залата на ул. „Вазов” 5 не беше взето лесно и до него се стигна, след като бяха обсъдени всички негативи и позитиви, тъй като ми беше ясно каква реакция ще последва след него. Това обяви днес кметът проф. Димитър Стойков пред журналисти.

В момента плевенските художници имат прекрасна нова изложбена зала – Арт центъра в Градската градина, която се намира  в центъра на Плевен и самият акад. Светлин Русев каза, че тя е прекрасно изпълнена и отговаря на всички съвременни изисквания за изложбена зала, заяви проф. Стойков. Със закриването на залата на „Вазов” 5 ще се освободят 12 000 лв., които ще се пренасочат към галерия, която отговаря на всички съвременни условия, каквато  е изложбената зала на Арт център Плевен, категоричен е той.

Проф. Стойков съобщи, че на 27 май  тази година група от 17 плевенски художници са подписали предложение до него, в което искат  Арт центъра да поеме  културния календар на изложбената зала на „Вазов” 5. Като в писмото си те предлагат изложбената зала в Арт центъра да бъде именувана на плевенския художник Христо Бояджиев. По този начин ще бъдат икономисани финансови средства на Община Плевен, както и ще се съсредоточат творческите изяви на едно престижно място, в каквото се превръща Арт център Плеве, се казва в предложението.

Също от края на месец май е писмото от сина и дещерята на художника Христо Бояджиев – Огнян Бояджиев и  Ани Бояджиева – професор по живопис, в което също предлагат изложбената зала на Арт центъра да бъде именувана на техния баща.

Уредничката в Общинската изложбена зала – Светла Тончева, няма да бъде съкратена и ще бъде назначена на същата длъжност в Арт центъра, обяви кметът.

За съдбата на освободеното помещение на „Вазов” 5 той не беше категоричен, но не скри намерението си, ако се намери купувач, то да бъде продадено.

Кметът подробно се спря и на статута на залата на ул. „Вазов” 5, която по думите му „нито е художествена, нито е картинна, а е създадена като жилищна сграда и като такава е преотдадена за ползване на СБХ – клон Плевен Проф. Стойков изтъкна, че няма решение на Общинския съвет въпросното помещение да бъде картинна галерия, като мотивът за преотстъпването на помещението за ползване като изложбена зала е бил, че тогава в Плевен е имало една единствена галерия – „Илия Бешков”.  Той припомни, че през 2004 г. има изготвен правилник за управление на Общинска художествена галерия на ул. „Иван Вазов”, като отново няма решение на Общинския съвет за приемане на този правилник, а има единствено заповед на кмета на Община Плевен. През 2011 г. с решение на Общинския съвет от 31 август помещението на „Вазов” 5 се именува Общинска художествена галерия „Христо Бояджиев”, което на практика е решение единствено за името, но не и по същество за галерията, смята кметът.

По рано днес на пресконференция общинският съветник от ГЕРБ и зам.- председател на комисията по култура в ОбС . Даниела Гонкова заяви, че е спекулация да се твърди, че Община Плевен закрива общинска изожбена зала или общинска художествена галерия, защото през годините не е вземано решение за разкриване на такъв културен институт, позовавайки се на същите данни, изнесени от кмета.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...