Акценти
Начало / Култура / Предлагат диригента Борислав Иванов да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – втора степен

Предлагат диригента Борислав Иванов да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – втора степен

Борислав Иванов

Министерският съвет предлага на президента на Република България да удостои Борислав Иванов с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – втора степен, за значимия му принос за развитието на културата и изкуството, информират от правителствената пресслужба.

Борислав Иванов е роден на 2 август 1931 г. във Варна. Завършва Държавната музикална академия „П. Владигеров” в класа по хорово дирижиране на проф. Димитров и в класа по оркестрово дирижиране на проф. Симеонов. Специализира в „Комише Опера” – Берлин при Курт Мазур и в Берлинската филхармония при проф. Xерберт фон Караян. В периода 1979-1980 г. е директор на Операта в Анкара, от 1980 г. до 1983 г. е заместник-генерален музикален директор и първи диригент на Операта в Касел – Германия, а от 1965 г. досега е генерален музикален директор на договорни начала на Симфоничен оркестър в Берлин.

Борислав Иванов стои с неизменен успех вече 60 сезона на оперния пулт, дирижира над 2000 спектакъла в почти всички страни на европейския континент и извън него, ръководи и менажира дейността на редица музикални институти в България и чужбина. Досега той е организирал над 120 турнета по цял свят с най-престижните български състави като Софийската филхармония, Софийската национална опера и оперите на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и др. Работил е и с много плевенски музиканти и певци. В България поставя началото на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...