Акценти
Начало / Общество / Предлагат Деветашката пещера да бъде дадена на община Ловеч за стопанисване и управление

Предлагат Деветашката пещера да бъде дадена на община Ловеч за стопанисване и управление

Министерството на околната среда и водите ще предложи на правителството да даде Деветашката пещера и прилежащите терени на община Ловеч за стопанисване и управление. Около това са се обединили на кръгла маса при областния управител на Ловеч Ваня Събчева представители на министерството, на областната администрация и на община Ловеч. Това е най-добрият вариант за този природен феномен, са обявили и представители на екологични неправителствени организации. Те са изразили готовност за съдействие в създаването на правила за най-доброто стопанисване и управление на пещерата. С тази инициатива се е ангажирала лично зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. “Така община Ловеч ще е първата в страната, на която се предоставя подобен обект с национално значение”, коментира зам.-кметът на Ловеч Младен Младенов, уточняват от пресцентъра на местната администрация.

Община Ловеч вече пое охраната на моста към входа на Деветашката пещера. Там има 4 човека денонощна охрана от Общинското звено за охрана, за които е доставен обезопасен фургон. Целта е да бъдат опазени от посегателства мостът и пещерата.
Пешеходният мост над река Осъм бе възстановен за снимките на филма „Непобедимите 2”, които вървяха в Деветашката пещера през ноември. Той е с дължина 114 метра, за реконструкцията му са използвани старите колони, а новата армировка тежи 25 тона.
Още по време на подготвителните работи по заснемането на филма кметът на Ловеч изрази готовност общината да стопанисва моста. Тогава Минчо Казанджиев се срещна на място с представители на филмовата компания „Ню Бояна Вибурно” ЕООД – София, откъдето обявиха, че след приключване на работата по филма ще подарят изградения от тях мост на Ловеч. С решение от края на декември Общинският съвет в Ловеч даде съгласие за организиране на денонощна охрана на моста към пещерата и възложи на кмета Казанджиев да поиска чрез областния управител от министъра на околната среда и водите да даде съгласие община Ловеч да охранява моста и да при възможност да предостави съоръжението на общината за стопанисване или като собственост. “Ние сме готови да направим и друго”, коментира Минчо Казанджиев, “през следващата година се отварят програми, по които общината може да кандидатства за развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация. Още повече, че след участието във филма там на холивудските знаменитости Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер интересът към този паметник на културата с национално значение е особено голям”.
Страните са поели ангажимент до края на февруари да изпратят в МОСВ предложения за промени в заповедта за обявяване на природната забележителност по отношение на режимите за достъп и забранените дейности в пещерата, които към момента са неясни и създават предпоставки за различни тълкувания и спорове, допълват пък от екоминистерството.

След срещата експерти от МОСВ, РИОСВ Плевен, Националния природонаучен музей към БАН и НПО са извършили съвместна проверка в Деветашката пещера за оценка на състоянието на зимуващите колонии прилепи. В първото подземно езеро са намерени 30 мъртви екземпляра от вида пещерен дългокрил прилеп. Не може да се определи каква е конкретната причина за смъртта. През март месец предстои нова съвместна проверка за състоянието на колонията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...