Акценти
Начало / Икономика / Предлагат двойно увеличение на данък за нежилищни имоти на фирми

Предлагат двойно увеличение на данък за нежилищни имоти на фирми

От 1.9 на 3.9 промила да се увеличи данъкът върху нежилищни имоти на юридически лица през следващата година предвиждат от общинската администрация. Исканото увеличение е включено в Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 20 за определяне на местните данъци на територията на Община Плевен, която предстои да бъде гласувана от Общинския съвет в Плевен.

В мотивите за исканите промени е написано, че „увеличението на данъка е  съчетано с намаляване на ставката за такса битови отпадъци на същите субекти на 2.9 промила, като увеличението на данъка е в размер на 2.0 промила, а намалението на таксата е 2.1 промила. Ставките за физически лица и за жилищните имоти на юридическите лица остават без промяна”.

Първата реакция по повод предвижданата промяна дойде от партия „България на гражданите” – Плевен. Христо Таслаков – председател на общинската структура на партията в Плевен изрази официалната позиция на „Движение България на гражданите” против близо двойното увеличение на този данък за юридическите лица

Това ще увеличи данъчното бреме върху  малкия и среден бизнес в Плевен, който и без това  изпитва огромни финансови затруднения, заяви той.

Според Таслаков с исканото увеличение на данък върху недвижимите имоти за юридически лица ще бъдат наказани действащите производствени фирми, които са гръбнакът на икономиката в общината. Редно ли е точно в задаващата се тежка в икономическо отношение 2013 година да се удвоява данъчната тежест за тези фирми, запита той и призова общинската администрация да оттегли предложението си.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...