Акценти
Начало / Любопитно / Преди 230 години французин слага началото на съвременния алпинизъм

Преди 230 години французин слага началото на съвременния алпинизъм

Френският планински водач Джак Балма и неговият придружител д-р Мишел Пакар поставят началото на съвременния алпинизъм с изкачването на 8 август 1786 г. на връх Монблан. Върхът се извисява на 4 810 метра и е най-високият връх в Алпите.

Близо столетие след успеха на френския алпинист – през 1857г.,  в Лондон е създаден първият алпийски клуб. Картите и пътеводителите, които се издават, спомагат за превръщането на алпинизма в спорт. Около 1870 г. алпинистите започват да търсят по-високи върхове и по-трудни маршрути. Андите в Латинска Америка стават център на внимание, след това върховете в Африка и най-накрая – Хималаите.

Днес на връх Монблан се намира най-високо разположеният хотел в Европа. Високотехнологичната сграда е изградена на впечатляващата височина  3 835 метра. Хотелът е предназначен главно за алпинисти. Капацитетът му е за 120 души.

Сградата е с кръгла форма и частично е закрепена за скалата, а другата й част се подпира на стоманени греди, което създава впечатление, че виси над дефилето. Алпийският хотел е изграден от дърво и може да издържа големите пориви на вятъра, който по тези места достига скорост от 300 км. в час. Разполага със слънчеви и вятърни генератори, а като източник на вода се ползва разтопен сняг.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...