Акценти
Начало / Култура / Преди 98 години е патентован сладоледът „Ескимо”

Преди 98 години е патентован сладоледът „Ескимо”

На 24 януари 1922 г в патентното ведомство на САЩ е патентован сладоледът „Ескимо”. Патентният му номер е1404539. Патентът е притежание на учителят Кристиан Нелсън и сладкарят Ръсел Стоувър. Но прозвището Краля на сладоледа получава само Нелсън. Кристиан Кент Нелсън е емигрант в САЩ. Роден е на 12 март 1893 г. в Дания. Семейството му се установява в малко градче в щата Айова. Там бащата отваря магазинче за бонбони и сладки. Кристиан е учител в местното училище и в свободното си време помага в магазина.

Идеята за сладолед, покрит с шоколад се ражда в главата на учителя, когато в магазина на баща си видял момченце, което дълго не могло да избере какво да си купи – сладолед или шоколад. Нелсън дълго мислил как да обвие сладолед с шоколад, докато му хрумнало да използва какаово масло. Кръстил десерта си  I Scream и скоро той се превърнал хит сред местните. Годината е 1920-та.

Година по-късно подписва споразумение със сладкаря Ръсел Стоувър за масово производство на лакомството под името „Ескимо пай”, а на 24 януари 1922 г. получават патента. Скоро срещу съответното заплащане тандемът преотстъпва и на други производители правото да приготвят „Ескимо”.

През първата година Америка буквално „полудява” за сладоледа, а Нелсън печели от идеята си по 2000 долара на ден!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...