Акценти
Начало / Любопитно / Преди 62 години излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес

Преди 62 години излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес

През август 1954 г. излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес. Книгата е издадена в 1 000 копия. След създаването на книгата изданието от август 1955 г. достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа .А на следващата година само в САЩ са продадени 70 000 копия.

Идеята за създаването на Книгата за рекордите на Гинес, както е известна до 2000 г., е на сър Хю Бивър, управител на пивоварната Гинес . На 4 май 1951 г., по време на ловджийско събиране на пристанището Уексфорд,Ирландия, той е въвлечен в спор коя е най-бързата дивечова птица в Европа – Златистата булка или яребицата. Така Бивър се замисля, че няма книга, която да разреши тези спорове, и разбира, че книга, предоставяща тази информация, би могла да стане популярна. Идеята си реализира с помощта на двама братя, които имат детективска агенция в Лондон. Бивър ги наема да създадат първия сборник, който по-късно се превръща в Книгата за рекорди на Гинес.

След изненадващо добрите продажби, книгата започва да се преиздава, като накрая се стига до текущото положение – по една нова редакция всяка година, издавана през октомври, за да съвпадне с периода на пазаруване за Коледа.

С най-много рекорди, записани в книгата – общо 65, е швейцарският жонгльор Пол Сали.

Зад много от вписаните рекорди стоят българи. Легендарните спортисти Стефка Костадинова, Мария Петрова, Мария Гигова, Диана Йоргова, Таню Киряков, Пламен Желязков, Георги Градев, Иванка Христова както и емигриралият Наим Сюлейманоглу са в книгата Световни  рекорди на Гинес.Включени са също много циркови артисти, между които трупа „Кехайови”. България е първата страна влязла в книгата с изпълнения на гайди. На 16 май 2012 г  на сцената на НДК звучи песента „Една българска роза” в изпълнение на 333 каба гайди.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...