Акценти
Начало / Общество / Преди 33 години на тази дата е прието знамето на ЕС

Преди 33 години на тази дата е прието знамето на ЕС

На 26 май 1986 г. Европейската общност приема за свое синьото знаме с кръг от дванадесет златни звезди. Първоначално то е използвано от Съвета на Европа (СЕ) и е предназначено да представя Европа като цяло, а не някоя определена организация като ЕС или СЕ. Европейският съюз, който наследява ЕО, също приема знамето още при създаването си с договора от Маастрихт през 1992 г. Оттогава употребата на знамето се контролира съвместно от ЕС и Съвета на Европа.

Знамето се появява на всички евро банкноти, а звездите – на евро монетите.

Броят звезди на знамето е точно определен на 12 и не е свързан с броя на страните – членки на ЕС. През 1953 г. Съветът на Европа има 15 членове, предлага се бъдещото знаме да има по звезда за всеки член и да не се променя при бъдещи членове. ФРГ възразява, тъй като един от членовете е оспорваната провинция Саарланд и наличието на нейна собствена звезда би означавало независимост на областта. По същата причина Франция възразява срещу четиринадесет звезди, тъй като това би означавало поглъщане на Саарланд от Германия. Според легендата, италианският делегат тогава възразил, че числото тринадесет носи нещастие, а и освен това на ранните знамена на Съединените щати има същия брой звезди. Накрая звездите стават 12 – число без политически подтекст и със значение на съвършенство и завършеност. Знамето остава непроменено независимо от промяната на страните-членки в ЕС.

Според графичните указания за изобразяване на европейските символи на Съвета на Европа и Европейската комисия, знамето на Европа е правоъгълно платнище с отношение 2:3, като на небесносин фон 12 златни звезди образуват кръг. Центърът на кръга е пресечната точка на диагоналите на правоъгълника. Радиусът на тази окръжност е равен на1/3 от височината на вертикала. Всяка от петолъчните звезди е вписана в неочертана окръжност с радиус 1/18 от височината на вертикала. Всички звезди са изправени, тоест – с един насочен нагоре вертикален връх и два върха в права линия, перпендикулярна на дръжката на знамето. Звездите са разположени както часовите знаци на циферблата на часовник. Техният брой не се променя.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...