Акценти
Начало / Общество / Преди 27 години Рила е обявена за национален парк

Преди 27 години Рила е обявена за национален парк

Преди 27 години, на 24 февруари 1992 г., е обявен Национален парк „Рила“.  Той обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила и е една от най-големите защитени територии в Европа.  Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход. От територията на парка извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица.

В Рила се намира най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала, с височина 2925 м. В Национален парк „Рила” се намират четири български резервата – Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица.

Животинският свят в Национален парк „Рила” е много богат. Установени са близо 3000 безгръбначни животни, както и 172 вида гръбначни. Срещат се около 100 вида птици, което е 30% от установените птици в България. От гръбначните видове в националния парк над 100 са вписани в Червената книга на България, а 15 и в Червената книга на Европа. От безгръбначните животни има 40, които са включени в международни списъци за защита на природата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...