Акценти
Начало / Култура / Преди 241 години е открит прочутият „Ла Скала”

Преди 241 години е открит прочутият „Ла Скала”

Прочутият  оперен театър в Милано „Ла Скала“ е открит на 3 август 1778 г. Сградата е построена по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776 – 1778 г. на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала“, откъдето идва името на театъра.

Сградата е в стил неокласицизъм с дължина 100 м и с ширина 38 м.  . Зрителната зала се отличава с безукорна акустика. Тя съчетава ролята си на безупречен театър с различни удобства за зрителите. Зрителските места са разположени на шест етажа с ложи, от които последните два етажа са галерии. Броят на ложите е 194, плюс кралската ложа. Всички ложи са свързани с коридори.

Сцената на „Ла Скала“ не е голяма. Партерът в първоначалния период не е бил оборудван за зрители, но по време на представления са поставяни столове. Тъй като за осветление на ложите са използвани свещи, седящите на партера често са се прибирали след представлението накапани с восък.

Сградата на „Ла Скала“ струвала на Милано около 1 милион лири, а разходът е поет от 90 семейства аристократи.

По време на Втората световна война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г.

На сцената на световноизвестния оперен театър са пели българските знаменити изпълнители: Надя Свиларова, Илка Попова, Елена Николай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Юлиан Константинов и др.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...