Акценти
Начало / Любопитно / Преди 23 години е представен първият уеб браузър

Преди 23 години е представен първият уеб браузър

browsers4

На този ден през 1991 г американецът Тим Бърнърс Ли представя първият уеб браузър – компютърната програма, позната днес на почти всички и чрез която се сърфира в интернет пространството. Най-често се използва за разглеждане на уеб сайтове.

Известни браузъри са: Internet Explorer, Mozilla Firefox,  Opera, Safari, Google Chrome, Netscape Navigator. Към 2005 г. най-популярен, ползван и известен е Internet Explorer, тъй като той идва заедно с най-използваната фамилия операционни системи за персонални компютри –Windows. Напоследък нараства популярността и на други браузъри, особено на Mozilla Firefox и Google Chrome, поради множеството подобрения, нововъведения и рационализации, включително в бързината, удобството и особено сигурността и неприкосновеността на потребителите в сравнение с Internet Explorer.

Повечето такива програми поддържат много видове документи и протоколи, но са най-известни с това, че се ползват за достъп до страници в World Wide Web /www/ и именно затова се наричат уеб браузъри.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...