Начало / Любопитно / Преди 140 години Александър Бел патентова телефона

Преди 140 години Александър Бел патентова телефона

На 7 март 1876 Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон. Той изобретява телефона воден от амбицията да подобри комуникацията, която хората получават благодарение изобретения от Морз телеграф. Бел работи, за да създаде „хармоничен телеграф“ – устройство, което комбинира аспекти от телеграфа и грамофона, за да се позволи на хората да говорят помежду си от разстояние. С помощта на Томас А. Уотсън, служител в магазин за механика, Бел разработва прототип. В този първи телефон, звуковите вълни произвеждат електрически ток, който се различава по интензивност и честота. Това кара тънка, мека, желязна плоча, наречена диафрагма, да вибрира. Тези вибрации се прехвърлят магнитно към друг проводник, свързан с диафрагма в друг, далечен инструмент. Когато тази диафрагма вибрира, оригиналният звук ще бъде повторен в ухото на получаващия инструмент.
Първите думи, предадени по телефона от Александър Бел са до съседната стая, където се намирал помощникът му, Томас Уотсън. Известната фраза: „Господин Уотсън, елате тук, имам нужда от вас”, е произнесена три дни след подаването на патента.
Подаването на молба за патент от Бел, побеждава подобен иск от Елисей Грей, само за два часа. Опитващи се да останат на пазара на комуникациите, Western Union Telegraph Company наема Грей и изобретателят Томас Едисон, за да развият собствена телефонна технология. Бел е даден на съд и делото се отнася чак до Върховния съд на САЩ, а решението е в полза на Бел.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...