Акценти
Начало / Общество / Младите хора с по-голяма ангажираност към еко проблемите в Байкал

Младите хора с по-голяма ангажираност към еко проблемите в Байкал

Около 30 души, предимно млади хора, се включиха в еко беседата със закуска на трева, която се проведе в село Байкал. Инициативата е част от проекта „Да запазим дома на жабата дървесница“ на сдружение „Еко Байкал”. Проектът се финансира от фондация „ЕкоОбщност“. Мероприятието се проведе с помощта на Красимира Дамянова – секретар на  Народно читалище „Пробуда-1925. Беседата на д-р  Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в Плевен, ангажира вниманието на разнородната аудитория и провокира интереса на участниците към темата. Това, че  преобладаваха предимно млади хора , още веднъж показва, че  са по-загрижени за екологичното равновесие в региона, коментира Албена Трифонова, председател на сдружение „Еко Байкал”. Участниците преминаха  и мотивационно обучение, което ще им помогне в реализирането на останалите инициативи, предвидени по проекта.

Специална дървена къщичка приюти информацията за проекта и за неговия главен герой - жабата дървесница

А доброволците на „Еко Байкал” – Радина, Цветина и Александър, решиха да популяризират проекта чрез информационна кампания  „от врата на врата“  и на територията на град Тръстеник.

Проектът на сдружение „Еко Байкал“ е с главната задача да се предотврати унищожаването на естествените местообитания на жабата дървесница, което води до липсата на естествен регулатор на комарите. Друга от поставените цели е да се спре замърсяването на крайбрежието на село Байкал от посетителите.

В дейностите са предвидени провеждането на информационна кампания от поредица беседи, дискусии и публични лекции от експерти, както и извършване на акция за залесяване на оголените участъци брегова ивица с тополи и върби.

Проектът ще приключи на 31 декември.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...