Акценти
Начало / Крими / Предадоха на съда петима иманяри, копали в местността „Селището”

Предадоха на съда петима иманяри, копали в местността „Селището”

Окръжна прокуратура – Плевен е внесла в съда обвинение срещу Милен Х , Цочо Ц., Николай М., Петър Р. и  Мирослав А., които на  04.08.2016 г. са хванати да извършват незаконни  разкопки в землището на с. Петърница, обл. Плевен, в  местността „Селището”, което е паметник на културата с местно значение, съобщиха от Окръжна прокуратура.

Милен Х., Мирослав А., Николай М., Цочо Ц. са обвинени и за това  че по същото време и място противозаконно са държали  металотърсачи. Николай М. е обвиняем и за това, че в лек автомобил „Субаро“ държал повече от три археологически обекта, които в нарушение на закона за културно наследство и Наредба за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра за движими културни ценности не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, общо 32 археологически обекти – обеци, фрагменти от обеци, сферични копчета,  амулети,  апликации – късно средновековие, на обща стойност 430 лв.

По получен  сигнал за незаконните теренни проучвания и разкопки в землището на с.Петърница  служители в отдел  „Криминална полиция“ ГД“НП“ сектор „Престъпления против собствеността и културно исторически ценности“, извършили наблюдение на историческата местност „Селището ”, за която имали информация, че петимата обвиняеми ще търсят в земните й пластове  археологически обекти. При операцията служителите локализирали лицата, които извършвали незаконна дейност по търсене на културно исторически ценности, като единият от тях с трактор копаел дълбока бразда, а другите с металдетектори търсели в браздата културно исторически ценности.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...