Акценти
Начало / Образование / Празник на хляба организираха малките възрожденци от НУ „Христо Ботев” в Плевен

Празник на хляба организираха малките възрожденци от НУ „Христо Ботев” в Плевен

Децата от Клуб „Млад възрожденец” към НУ „Христо Ботев” в Плевен днес отбелязаха Празника на хляба.  Денят се отбелязва  от 2006 г. по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене.

Празникът в плевенското училище започна със звука на  100  каба гайди. На фона на „Сос ма караш, майчинко”малките ученици представиха история, стихове, пословици и рецепти за видовете хляб. Използвайки автентични  нощви, месал за завиване на тестото, докато втасва и традиционно – битови елементи, децата омесиха своите питки. Бе пресъздадена колоритно традиционна българска обстановка, в която малките възрожденци в национални носии поздравиха и почерпиха всички със залък топъл хляб.

%d0%bd%d1%83-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1%d0%b0

Гости на приятното събитие бяха  Цветелин Горанов – директор на училището; инж. Николай Маринов – общински съветник и специалист по хлебопроизводство, който разказа интересни факти за съвременното производство на хляб и подари на учениците Патриотичен буквар и творби на Любен Дилов – основоположник на българската фантастика.

Поздрав към клуб „Млади възрожденци” и всички присъстващи поднесе Сиана Бешкова от 3 клас с песента „Тръгнала е Дена”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...