Акценти
Начало / Култура / Празник за 70-годишния юбилей на скулптора Кирил Мескин организират в село Асеново

Празник за 70-годишния юбилей на скулптора Кирил Мескин организират в село Асеново

Три важни събития ще отбележат тази неделя с голям празник в село Асеново, научихме от Мария Иванова, секретар на читалище „Петър Парчевич – 1927”, което е инициатор и организатор на празника.

Той е част от тържествата по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С него ще бъде отбелязан  70-годишният юбилей на скулптора проф. Кирил Мескин, който е родом от Асеново. Събитието съвпада и с храмовия празник на местната църква „Света Троица“.

На тържествата в Асеново са поканени да присъстват монсеньор Петко Христов  – епископ на Никополската епархия и кметът на община Никопол – Емил Бебенов, информира Мария Иванова. Сред гостите се очаква да бъде и Провинциала на францисканския орден от Полша, много гости от Плевен и София.

Празникът ще започне в 9.30 часа с благодарствена литургия в църквата „Света Троица”. От 10.40 до 11.15 ч ще бъде прожектиран творческо-биографичен филм за проф. Кирил Мескин, след което организаторите са предвидили възможност за среща с проф. Мескин при откриването на фотоизложба, разказваща за творческия му път.

По традиция празникът ще завърши с кулинарна изложба с участието на  Клуб „Кулинарната съкровищница на България” при Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен с ръководител Татяна Михайлова

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...