Акценти
Начало / Култура / Православната църква почита Света Емилия

Православната църква почита Света Емилия

На 30 май Българската православна църква почита паметта на Света Емилия. Днес имен празнуват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили.

Света Емилия произлиза от благороднически род и е майка на светците Василий Велики и Макрина, освен тях светицата е имала още пет дъщери и трима синове. След като отгледала децата си, повечето от тях напуснали дома ѝ, като останала само най-голямата дъщеря на светицата, която заедно с майка си основава първия девически манастир.

Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни части, които разпределя на децата си, като освобождава всички роби и робини. Много от освободените робини приемат християнството и заживяват заедно със светицата и най-голямата ѝ дъщеря в девическия манастир. Всички жени, които делели един покрив, живели в смирение и любов, като нито една от тях не показвала гняв, завист, ненавист или презрение. Живеейки в манастира, жените се отричат от суетата и тщеславието и се ограничавали от всички земни облаги – в това число и храната.

Света Емилия е доживяла до дълбока старост, а след смъртта си е погребана в малък семеен параклис близо до съпруга и синовете си, каквото било и нейното желание.

В деня, в който се почита Света Емилия, е прието на трапезата на всяко християнско семейство да има пита, която да се раздели на равни части между близките в дома.

На днешния ден е прието християните да си припомнят за красотата на благотворителността и милосърдието към другите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...