Начало / Общество / Правнуците на Макгахан впечатлени от почитта към паметта на техния предшественик

Правнуците на Макгахан впечатлени от почитта към паметта на техния предшественик

Плевен беше първата стъпка на четиринадесетте наследници пътя на военния кореспондент Джанюариас Макгахан по времето на Руско-турската война 1877-78 г. Наследниците от три поколения, жители на различни американски щати, посетиха в неделния, 4 юни, Панорама „Плевенска епопея 1877”. Те бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Плевен арх. Невяна Иванчева, директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка и писателя Пелин Пелинов, посветил книга на живота и делото на Макгахан.

Възхищението от монументалния паметник, емоциите от първата среща с паметта за едни от най-драматичните събития в историята на България, с която е свързан техният прадядо, внуците вписаха в новата Почетна книга на Панорама „Плевенска епопея”. След разказа за тежките сражения край града ни, за героизма на воините освободители и хилядите загинали по бойните полета те реално осъзнаха куража и смелостта на своя именит предшественик, отразявал военните действия.

Заместник-кметът на Община Плевен арх. Невяна Иванчева подчерта в приветствието си важността на посещението на наследниците на Макгахан именно в годината, когато честваме 140 год. от Плевенската епопея, 110 год. от създаването на Военноисторически музеи – Плевен, и 40 год. от построяването на Панорама „Плевенска епопея”.

 Всички правнуци на Макгахан работят на престижни позиции – сред тях е офицер от Американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти, държавни служители. Те поддържат помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично на летището преди пътуването за България.

Маршрутът им в страната ни включва още Трявна, Велико Търново, Елена,  Несебър, Созопол, Батак.

Организатор на посещението е Фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...