Акценти
Начало / Здравеопазване / По проект в Медицинския ще подпомагат обучението на докторанти и млади учени

По проект в Медицинския ще подпомагат обучението на докторанти и млади учени

Днес в Медицински университет – Плевен започна първото обучение по проекта „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на университета. Модулът е насочен към основите на образната диагностика (ЯМР, КТ, рентгенография и ултразвук). Лектор е проф. д-р Начко Тоцев, ръководител на катедра „Рентгенология“, на МУ-Плевен“.

Доц. Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Медицина“, благодари на младите учени за участието в проекта, като ги увери, че подобно обучение се провежда за първи път. То се базира на опита на преподавателския екип в минимално-инвазивната хирургия, при която оптималните резултати са възможни при добро познаване на индивидуалните характеристики на анатомията на пациента, индекса на телесна маса и позиционирането на туморите спрямо съседните органи. Доцент Димитров разкри, че за участниците предстоят три изненади в рамките на проекта: първата е, че университетът ще закупи нови виртуални тренажори по минимално-инвазивна хирургия; втората – включването на доц. Николай Янев със специална лекция за 3D моделирането и планирането в хирургията; третата – всеки от тях ще има възможност за 3D планиране на операция на свой пациент на 3D медицинската маса.

Общият брой на дейностите, заложени в проекта за подпомагане развитието на целевата група от 84 докторанти, специализанти и млади учени, е шест. Обучителните дейности ще се осъществят под формата на провеждане на високоспециализирани курсове, всеки от които включва по няколко модула.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...