Акценти
Начало / Образование / По-оптимална формула в колективния договор на работещите в сферата на образованието в община Плевен

По-оптимална формула в колективния договор на работещите в сферата на образованието в община Плевен

По-оптимална формула ще искат да бъде заложена в новия Колективен трудов договор за работещите в сферата на образованието в община Плевен. Това съобщи на среща с медиите Любомир Паскулов – председател на Регионален синдикат „Образование“ в Плевен към КТ „Подкрепа“. Подписването на КТД предстои през месец декември, тъй като на 9-и изтича настоящият, подписан преди две години. Има вариант за удължаването на срока на сегашния договор с месец или два, ако към момента Община Плевен няма възможност за преговори, с оглед на отминалите наскоро избори.

Исканите промени в договора ще засягат най-вече детските градини, които през последните 4 години са игнорирани в община Плевен, посочи Паскулов. Той обясни, че основният проблем е свързан с делегираните бюджети, които не се ползват по предназначени. В момента средствата се разпределят така, че големите детски градини издържат тези по селата, което не е редно. Сходно е положението и с издръжката на Междуучилищния център и Центъра за работа с деца. Според Любомир Паскулов съвсем скоро държавата ще „абдикира” и от професионалните гимназии, които също ще преминат към общините, но не е ясно как ще се осъществява тяхната издръжка. Той подчерта още, че реформи не се правят без средства, каквито са опитите през последните години в българското образование.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...