Акценти
Начало / Образование / По нов европроект ще работи ЦДГ „Юнско въстание“ – Плевен

По нов европроект ще работи ЦДГ „Юнско въстание“ – Плевен

ЦДГ "Юнско въстание"

„Европа – Европейски обединени региони в нашите детски очи” е новият проект, по който ще работи екипът на ЦДГ „Юнско въстание” – Плевен, след като спечели оспорваната надпревара между 453 проектни предложения за България, подадени в сектора „Средно образование“ през февруари, информираха от детското заведение.

Проектът е резултат от реализирана подготвителна визита, чийто домакин беше детска градина „Юнско въстание“ през месец ноември, миналата година, когато в Плевен посрещнаха представители на шест държави – България, Полша, Гърция, Испания, Румъния, Латвия.

По новия проект страни-партньори освен България, ще са Полша, Гърция (Крит), Австрия, Унгария, Румъния, Турция, Латвия, Италия, Испания.

„Уверена съм, че спечеленият проект е ново предизвикателство пред екипа на ЦДГ „Юнско въстание“, каза координаторът  на проекта  доц. д-р Теодора Вълова от Педагогически колеж – Плевен. Тя подчерта, че през последните пет години контактите между детската градини и Педагогическия колеж, които имат повече от 30-годишна история, са се засилили в посока на международно сътрудничество и проектна дейност. „Проектът E.U.R.O.P.E. ще събуди интереса на децата да си сътрудничат и да продължат своето сътрудничество, по-късно в полза на общия живот в Европейския съюз като цяло. Децата трябва да знаят как техните връстници в други страни живеят, какво правят, мислят и мечтаят. Някои от тях ще пътуват със своите родители и учители в страните партньори. Те ще покажат своя всекидневен живот, интереси, традиции, места, в които живеят и с които се гордеят”, сподели координаторът  на проекта .

В резулат на дейностите по проекта ще бъдат създадени съвместни продукти -пътеводител, пъзел, дигитални книги.

„E.U.R.O.P.E  е новото предизвикателство за педагогическият екип, не само, че като втори проект от нас се очаква да се справим още по – добре, но и защото темата за европейските обединени региони е изключително актуална и носи със себе си послание и възможност за представяне на нашия град и регион пред партньори от още девет страни», каза директорката на детската градина Румяна Ценова.

От началото на новата учебна година ЦДГ «Юнско въстание» започна работа и по друг проект, който е  по програма „Коменски”.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...