Акценти
Начало / Образование / По нова за България специалност ще подготвят в Гимназията  по туризъм в Плевен

По нова за България специалност ще подготвят в Гимназията  по туризъм в Плевен

В Професионалната гимназия по туризъм  в Плевен  единствени в страната ще подготвят  средни кадри  по специалността „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове”. Това съобщи директорът на професионалната гимназия Малинка Маринова. За новата учебна година ще бъдат приети 13 ученици след завършено основно образование.

Учебната програма за специалността е разработена съвместно с Медицинския университет в Плевен. От там ще бъдат и преподавателите, които ще водят специалната подготовка на учениците.

В гимназията предстои да бъде обзаведен учебен СПА център за практическо обучение на учениците. Той  ще разполага  с тангенторна вана, шведска стена и всичко необходимо за СПА процедури.

Новата специалност съответства на все по-голямата необходимост от развитие на здравен и креативен туризъм, а СПА процедурите вече са допълнителна дейност в повечето хотелски комплекси, коментира Малинка Маринова.

В плевенската гимназия по туризъм  ще продължи приемът по специалността „Социална работа с деца и семейства в риск”, която също е единствена за страната. Приемът е след завършен 8 клас на 13 ученици.

Гимназията има одобрен прием за задочна форма на обучение след 8 клас по специалността „Помощник възпитател в отглеждане на деца“.

След завършен 7 клас прием ще има в три паралелки по четири специалности. По специалността  „Организация на хотелиерството” ще бъдат приети 13 ученици с изучаване на немски език и 13  – с изучаване на руски език, в „Организация на туризма и свободното време” ще има прием на 13 ученици с английски език, в „Туристическа анимация” – също 13 ученици с английски език, а 26 ученици ще бъдат приети по специалността „Екскурзоводско обслужване” с изучаване на испански език. Тази година няма да има прием с изучаване на италиански език, обясни Маринова.

Колежанската форма на обучение за придобиване на ІV степен на професионална квалификация ще продължи да подготвя мениджъри в хотелиерството и ресторантьорството.

Малинка Маринова подчерта, че гимназията работи в тясно сътрудничество с бизнеса за съвместната подготовка на ученици. И тази година е осигурена производствена практика за учениците от 10 и 11 клас в два от големите ни морски курортни  комплекси.

Важно за развитието на учениците е и работата по европейски проекти, като през последните 10-12 години гимназията реализира на високо ниво такива проекти, допълни Маринова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...