Акценти
Начало / Общество / Много плевенчани са възстановили здравноосигурителните си права в дните преди Коледа

Много плевенчани са възстановили здравноосигурителните си права в дните преди Коледа

В последните работни дни преди Коледа служителите от отдел „Услуги за клиенти“ в офиса на НАП в Плевен са консултирали и обслужили средно около 1200 души на ден, информират от там. Посещенията са били във връзка с изясняване на здравноосигурителния им статус и възстановяване на здравноосигурителните им права.
От днес е в сила промяната в Закона за здравното осигуряване и здравните права вече ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години, а не както досега – 3 години. Неосигурените плевенчани търпеливо чакаха да им дойде редът, а служителите пък правеха всичко възможно те да бъдат обслужени максимално бързо. Най-дълго се чакаше пред офиса на обслужващата банка, за да бъдат внесени здравните осигуровки за предходни периоди.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят и дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях. От НАП напомнят също, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация – образец 7.
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да намерят в сайта www.nap.bg. Консултация може да се направи и в офиса на НАП – Плевен в отдел „Услуги за клиенти“ на телефон 064 898 336.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...