Акценти
Начало / Крими / По година условно и глоба по 5 000 лв. наложиха на четирима иманяри

По година условно и глоба по 5 000 лв. наложиха на четирима иманяри

Плевенският окръжен съд е постановил присъда от една година лишаване от свобада с три години изпитател срок на четирима иманяри  – М.Ц.К. от гр. Ч.б., М.Д.А. от с. Т., Н.Я.М. от гр. П., обл. С., П.Л.Р.,  от гр. П., обл. С. и Ц.С.Ц. живущ в гр. Я., обл. Л. обвинени от Окръжна прокуратура Плевен, че на 4 август 2016 г. незаконно са търсили археологически обекти в местност в Плевенско, паметник на културата с местно значение.

Обвиняемите са използвали металотърсач при незаконните си  действия.

На обвиняемия Н.Я.М. е повдигнато обвинение и за това, че в колата му са намерени 32 движими културни ценности на обща стойност 430 лева.

Обвинителният акт по делото е внесен в Окръжен съд Плевен на 13.02.2018 година. Първото открито съдебно заседание е проведено на 03.04.2018 година. Следствието е протекло по общия ред, с разпит на свидетели и вещи лица, за изясняване фактите и обстоятелствата по предмета на делото.

След него са проведени още 8 открити съдебни заседания, в които са разпитани 5 свидетеля и 3 вещи лица, изготвили заключенията по назначените историко-оценителна, съдебно-техническа и съдебно-агрономическа експертизи.

Подсъдимите М.Ц.Х., М.Д.А., Н.Я.М. и П.Л.Р. са признати за виновни в извършване на престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми, като съдът им определя едно общо най-тежко наказание измежду постановените им за отделните престъпления, което да изтърпят, а именно ЕДНА година лишаване от свобода – условно, с изпитателен срок от ТРИ години, както и ГЛОБА в размер на 5000 лева – за всеки един от тях.

Подсъдимият Ц.С.Ц. също е признат за виновен. Съдът му е наложил наказания отделно за всяко едно от престъпленията, в които е обвинен, като е постановил изтърпяването на едно общо най-тежко наказание измежду наложените му, а именно шест месеца лишаване от свобода условно, с изпитателен срок в размер на три години, без да му налага предвиденото наказание глоба.

С присъдата е потвърдена мярката за неотклонение на подсъдимите, а именно „Подписка“, до влизане на присъдата в сила.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок, считано от днес, пред Апелативен съд – град Велико Търново.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...