Акценти
Начало / Любопитно / По вода вървя днешният Тодоровден в Белене

По вода вървя днешният Тодоровден в Белене

Тодоровден

Непрекъснатият дъжд и хладно време не охладиха ентусиазма на участниците в днешния Тодоровден в Белене. Мнозина излязоха по улиците в крайдунавския град, за да спазят традицията за този ден и да станат свидетели на кушията.

„Тодоровден е един хубав празник, в който ние отдаваме почит на конете, в който се връщаме към далечното минало на българите. Благодаря на участниците в кушията, на всички, които дойдохте на площада, въпреки лошото време”, обърна се към събралите се кметът на Белене Момчил Спасов. Той честити именния на всички, които днес празнуват, не пропусна да поздрави и жените с Осми март. „Пожелаваме ви здраве, щастие и късмет! Бъдете колкото е възможно повече усмихнати, лъчезарни, обичани и обичащи! Съхранявайте нежността, добротата и красотата, която безспорно притежавате”, пожела той на дамите.

Тодоровден

След кушиите, както повелява традицията, на площада в града се изви и хоро. А доброто настроение завладя всички, най-вече победителите в надбягването. Специален гост на празника беше народният представител и дългогодишен кмет на Белене Петър Дулев.

Тодоровден

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...