Акценти
Начало / Икономика / По важни инфраструктурни проекти напредва работата в Община Левски

По важни инфраструктурни проекти напредва работата в Община Левски

Редица важни проекти в областта на строителството и инфраструктурата, които се осъществяват с европейски средства, реализира ръководството на Община Левски. Кметът Любка Александрова представи на среща с журналисти готовността по проектите, както и подробности за изпълнението им.

Вече са стартирани част от процедурите по най-мащабния проект – този за изграждането на пречиствателна станция в Левски, който е на стойност 43 млн. 661 хил. лв. Заради обжалването на избора на проектант-консултант по проекта има известно забавяне в сроковете, но смятаме, че ще се справим, коментира Любка Александрова. В Левски до момента не е изграждана пречиствателна станция, такива са имали само отделни предприятия в града. Крайният срок, в който пречиствателната станция трябва да бъде готова, е краят на октомври 2014 год.

До месец трябва да започне и планиране на реконструкция на водопроводната мрежа в село Малчика, която ще стане на два етапа от по 12.5 км. В селото, в което живеят около 1 400 човека, има водопровод, но при реконструкцията към него ще се присъединят и къщите, които нямат централно водоподаване. срокът по проекта е 30 месеца, а парите – 5.5 млн. лв, ще са по мярка 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” по Програма за развитие на селските райони. След завършването на проекта в Малчика ще се кандидатства по същата програма с подобни проекти за селата Козар Белене и Българене.

Пред финал е ремонтът на пътната и тротоарната настилка на две от най-важните и големи улици в общинския център – “Патриарх Евтимий” и “Райко Даскалов”. И тук дейностите – на стойност 1 млн. 231 хил. лв., са финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Повече от 50 години улицата, която преминава западно през града, не е била ремонтирана и е в изключително тежко състояние, затова и ремонтът е крайно наложителен. С годините, заради преминаването на тежки камиони, настилката е била напълно похабена и в последните години улицата е била почти непроходима, обясни кметът на община Левски. “Патриарх Евтимий” е изходът от Левски в посока Павликени и Велико Търново в едната си част и към Ловеч от другата. Надявам се, че след време асфалтирането на една улица няма да е велико събитие, а нещо обичайно и ще се приема като едно ежедневно задължение, каза още Любка Александрова. След приключването на ремонта се надяваме това да стане западно околовръстно на Левски и така ще бъде отклонен от града потокът, който идва от Русе и Велико Търново за Ловеч, добави кметът на Община Левски.

Друг мащабен проект на община Левски, който ще бъде изпълнен за 18 месеца, е подобряване на образователната инфраструктура. Стойността на проекта е за 611 хил. лв., по него се предвиждат енергоефективни мерки в две детски градини в Левски. Те са строени през 70-те години на миналия век и се нуждаят от сериозна реконструкция. Вече са започнали и процедурите по избор на изпълнители.

Читалището в Левски, което носи името на Георги Парцалев, също се нуждае от обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Сградата е в толкова лошо състояние, че зимно време не може да се използва заради липсата на адекватно отопление, допълни Любка Александрова. За него вече има изготвен и подаден проект по фонд “Козлодуй”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...