Акценти
Начало / Икономика / Почти всички работни места за хора с увреждания са в кооперациите

Почти всички работни места за хора с увреждания са в кооперациите

Кооперации

В страната има разкрити 2 000 работни места за хора с увреждания и 1 200 от тях са разкрити в кооперации. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Стилиян Баласопулов. Той представи партньорския проект на НС на ТПК, който е ориентиран към социалното включване чрез труд на хората с увреждания. Партньор по проекта е Италия, където общините имат много добра система за публично-частно партньорство. Проектът „Кооперациите – възможност за социално включване чрез труд за хора с увреждания“ има за цел да осигури по-голяма възможност за трудова заетост на хората с увреждания именноа чрез публично-частни партньорства, обясни Баласопулов.
В рамките на проекта са предвидени пет регионални форума, първият от които започва утре в Плевен. Той е на тема „Трудово-производителните кооперации, като част от социалната икономика“. Ще бъде проведен също обучителен семинар за представяне на добри практики за осигуряване на работни места за хора с увреждания. Проектът ще приключи през месец май следващата година с провеждане на национална кръгла маса в София.
Проектът е много важен предвид факта, че относителният дял на хората с увреждани в страната непрекъснато се увеличава, подчерта Пенчо Карагьозов, председател на Регионалния съвет на ТПК. Само в област Плевен хората с увреждания са над 10 000, като половината от тях са в работоспособна възраст.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...