Акценти
Начало / Любопитно / Почитаме Успението на Свети Иван Рилски

Почитаме Успението на Свети Иван Рилски

Българската православна църква почита днес църковния празник Успение на Свети Иван Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ. Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца. По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на светеца, основал църковната обител.

Той е живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Иван Рилски приема монашеството, но напуска манастира и се установява в Рила, като основава Рилския манастир.

Роден е около 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 70-годишна възраст. Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. Преди да напусне този свят, Свети Иван написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: „Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите“.

След неговата смърт учениците на Св. Иван Рилски пренасят тленните му останки от Рилската обител в древния Средец. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир. Храмов празник днес отбелязва и Рилският манастир – най-голямата и почитана българска светиня.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...