Акценти
Начало / Общество / Почистете комините, напомнят пожарникарите

Почистете комините, напомнят пожарникарите

С понижението на температурите и наближаването на отоплителния сезон от РДПБЗН – Плевен напомнят основни правила за пожарна безопасност през зимния период. През предходния отоплителен сезон 2017  – 2018 година се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите в следствие неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди като за периода са загинали  7  и  е пострадал един човек, припомнят от Пожарната. Затова е необходимо навреме да се извърши проверка на изправността на отоплителните уреди като в експлоатация да се допуснат само изправни и стандартни уреди и съоръжения.

Почистване на комините и димоотводните тръби на отоплителните съоръжения от сажди и отлагания, за да се предотврати запалването им при експлоатация на съоръженията.

Пожарните припомням и други основни правила за безопасно изполване на отоплителните уреди, като това да се поставят на разстояние поне 80 см от горими материали, да не се оставят без наблюдение и да не се използват отоплителни и нагревателни уреди за сушене на дрехи, защото това често води до пожар.

 При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина.

Важно е родителите да не оставят без надзор децата при горящи печки или включени електрически уреди, а близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...