Акценти
Начало / Любопитно / Почина легендарният китарист Пако де Лусия

Почина легендарният китарист Пако де Лусия

 2006_11_11_Paco_de_Lucia

Легендарният китарист и композитор Пако де Лусия е починал днес от сърдечен удар, пише vesti.bg. В момента на кончината си 66-годишният музикант е бил заедно с децата си на плаж край дома си в Мексико. Рожденото име на Пако де Лусия е Франсиско Санчес Гомес. Роден е в циганския квартал на Алхесирас, Андалусия, през 1947 г. Баща му и брат му също са музиканти и именно от тях китаристът взема първите си уроци на 7-годишна възраст.

Наричат го „де Лусиа“ (букв. на Лусия) по името на майка му, защото като бил малък в махалата имало много Паковци, та да е ясно кого именно викат по име.

Започва да свири пред публика още в края на 50-те, когато няма още 12 години. През 60-те години се утвърждава като един от водещите фламенко китаристи и макар по-голямата част от музиката, която записва, да е именно фламенко, той се изявява и в други стилове –  фюжън, джаз, класическа музика.

Носител е на най-престижното отличие от Националния конкурс за фламенко китара в Кордоба, златен медал за заслуги в изящните изкуства, на наградата за изкуство на княжество Астурия, носител е на титлата „доктор хонорис кауза“ в университета в Кадис и на престижния музикален колеж в Бостън.

Майсторът на шестте струни няма множество записи, но безбройните му изпълнения на живо са запечатани в спомените на неговата публика по целия свят.

Сред някои от най-популярните му композиции са „Entre dos aguas“, „La Barrosa“, „Barrio la Viña“ и „Homenaje al Niño Ricardo“. В края на 70-те и началото на 80-те става известен като част от трио, в което свири заедно с Джон Маклафлин и Лари Кориел.

Пако де Лусия успява да задържи интереса на младата публика към фламенкото, като я съчетава с румба. Най-популярният му албум, роден от тази симбиоза, е „Между две води“ („Entre dos aguas“) от 1973 г. Той остава 20 седмици на върха на испанските музикални класации.

Албумът „Friday night in San Francisco“ (1981 г.), записан заедно с друг голям музикант – Ал ди Меола, е продаден в над 1 млн. копия, което е немислим обем до онзи момент за изпълнител на фламенко.

Пълната дискография на музиканта включва над 30 албума, последният от които е „Хубави нещица“ („Cositas Buenas“), през 2004 г.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...