Акценти
Начало / Култура / Почина легендарният Джон Лорд от „Дийп Пърпъл”

Почина легендарният Джон Лорд от „Дийп Пърпъл”

След борба с рак на панкреаса, късно на 16 юли, на 71 години е починала легендарната рок звезда Джон Лорд, съобщават агенциите. Джон Лорд е основател на „Дийп Пърпъл” и съавтор на едни от най-известните песни на групата, между които емблематичната „Smoke On The Water”.

Професионалната му кариера започва през 1960 г. в джаз-групата „Бил Аштън комбо”. Лорд е единственият клавирист на „Дийп Пърпъл” от създаването на групата до 2002 г. През периода 1978-1984 г. свири в „Уайтснейк”. След като напуска окончателно „Дийп Пърпъл”, той се посвещава предимно на класическата музика. Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на „Дийп Пърпъл”, но още тогава си проличава интересът му към класическата и камерна музика. Това за първи път изпъква още през 1960-1970 г. в албума „Концерт за група и оркестър. През 2010 г. излиза последният му солов албум с класическа музика, който носи името „To Notice Such Things”.

Тази вечер от 23 часа БНТ ще излъчи отново запис на концерта, който легендарният музикант изнесе на 1 септември 2009 г. в Пловдив по повод Есенния салон на изкуствата.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...