Акценти
Начало / Общество / Почетоха паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Почетоха паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

ВМРО НФСБ паметник Парашкев Цветков

Воеводи от ВМРО и членове на НФСБ положиха рано тази сутрин цветя пред паметника на Парашкев Цветков – един от организаторите в Илинденско-Преображенското въстание, 111 години от избухването на което отбелязваме на 2 август.

Пред паметника на плевенския герой, загинал твърде млад, областният координатор на воеводите в Плевен Калин Поповски заяви, че „героите от най-голямото въстание в новата история на страната ни никога няма да бъдат забравени”. Той припомни, че въстанието е организирано в продължение на 10 години от дейците на тайната тогава организация ВМРО. Въстанието избухва на територията на географската област Македония и в Странджанско-Сакарския регион. „Срещу  30 000 въстаници е изпратена 350 хилядна турска армия и въстанието е потушено жестоко. Очакваната помощ от Родината не идва – по различни причини. Жертвите са многобройни, а 40 хиляди емигрират в Княжество България”, припомни Поповски, като изтъкна, че в българската история началото на Илинденско-Преображенското въстание е един свят ден.

Областният координатор на НФСБ – Плевен – инж. Николай Маринов, припомни накратко живота на Парашкев Цветков, който загива на 28 години във въстанието. Преди това той е завършил музика и философия, но вместо спокойния и сигурен живот в родния Плевен, предпочита смъртта за една родолюбива кауза,каза Маринов.

Днешният ритуал по поднасянето на венци пред паметника на героя от Илинденско-Преображенското въстание започна малко нетрадиционни. Минути преди тържественият момент областният координатор на НФСБ старателно оплеви тревата, поникнала около бюст паметникът на Парашкев Цветков.

паметник парашкев цветков цветя

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...