Акценти
Начало / Образование / Почетни плакети връчи за 50-годишния си юбилей Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване

Почетни плакети връчи за 50-годишния си юбилей Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване

ПГ по ресторантьорство Плевен

С тържествена церемония в Драматичния театър днес Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване отбеляза 50 години от създаването си.

„50 години с постоянство, труд  и любов градим заедно историята на една успешно развиваща се институция, в която се обучават ученици в едни от най-търсените професионални направления – ресторантьорство, хлебопроизводство и сладкарство, икономика и търговия. А учениците не са номер в класа, а наши деца, с които споделяме трудностите и радостите”, каза в празничното си слово директорът на училището Невена Арабаджиева. Тя припомни накратко историята на училището от неговото създаване до днес, като подчерта, че през годините то се утвърдило като едно от авторитетните средни училища в града.

ПГ по ресторантьорство Плевен (2)

За тези 50 години в училището са подготвени близо 9 000 специалисти, изтъкна Арабаджиева. Тя изказа благодарност на всички, работили и допринесли за изграждане на авторитета на професионалната гимназия. А на учениците пожела преди всичко да бъдат добри хора, да успяват със знания и умения, и винаги да носят в сърцето си своето училище.

С поздравителен адрес министърът на образованието проф. Анелия Клисарова пожела на преподавателите и учениците дух и воля за  бъдещи успехи. „Учете езиците на новото време, но съхранете уважение към езика  на вашите деди, към българската история и култура”, се казваше в приветствието на министър Клисарова към учениците на професионалната гимназия.

Илиян Йончев

Специален гост на юбилейното тържество беше областният управител Илиян Йончев. В поздрава си към учениците и учителите той подчерта, че през годините учебното заведение се е утвърдило сред най-предпочитаните и като доказателство посочи както многото и престижни награди, така и успешно реализиралите се на пазара на труда възпитаници на учебното заведение. Той пожела на всички ученици да овладяват знанията и уменията в професията, защото те са част от развиването на успешен туристически бизнес, за какъвто Плевен и областта имат потенциал.

Албена Тотева

С поздрав към юбилярите се обърна и началникът на Регионалният инспекторат на образованието – Плевен – Албена Тотева. „Най-важната инвестиция  на една държава е образованието, защото всичко велико и необикновено започва от класната стая. Уважаеми учители, вие разкривате познанието пред младите хора, като ги водите смело по пътя на знанието. Поклон пред вас, които  въпреки трудния делник, засявате браздите на знанието. Скъпи ученици, бъдете смели и истински, защото в това е силата на всяко човешко същество”, пожела Албена Тотева.

По повод юбилея директорът Невена Арабаджиева връчи почетен плакет и грамота на областния управител Илиян Йончев и на началника на РИО – Плевен Албена Тотева. Плакет и грамота бяха връчени и на композитора Венко Найденов, написал и дарил музиката за химна на гимназията. С плакет беше удостоена и преподавателката по български език Ивелина Генова, автор на текста на ученическия химн.

Венко Найденов

Тържеството продължи с концерт, в  който се включиха изпълнители и колективи от Плевен.

По повод 50-годишнината на училището във фоайето на Драматичния театър беше подредена ретроспективна изложба, издаден е и юбилеен вестник.

изложба

 ученици

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...