Начало / Образование / Почетният консул на Кралство Йордания бе на посещение в Медицинския

Почетният консул на Кралство Йордания бе на посещение в Медицинския

Ректорът и Академичното Ръководство на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) посрещнаха днес Почетният консул на Хашемитско Кралство Йордания Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, който бе придружен от председателя на ПП АБВ Румен Петков. На срещата ректорът проф. д-р Славчо Томов представи висшето училище в Плевен, което за своята 45-годишна история се откроява с високотехнологичния си профил и стабилна структура от четири факултета, най-модерният от които е новоразкритият Факултет „Фармация“. Ректорът наблегна на факта, че МУ-Плевен е първото висше медицинско училище в страната, което въвежда англоезично обучение по медицина за чуждестранни студенти. Понастоящем по всички специалности във висшето училище се обучават общо 3 029 студенти, от които 1 043 са чуждестранни граждани от над 45 държави.

След кратката визитка на университета председателят на ПП АБВ Румен Петков подчерта факта, че МУ-Плевен действително е най-ключовият образователен и научноизследователски център в региона. Той добави, че отношенията на нашата страна с Кралство Йордания са отлични в сферата на образованието и икономиката, а следващата година се очаква официално посещение на Краля на Йордания в България. Н. Пр. д-р Хасан Бармауи благодари за приятелския прием и изрази готовност за установяване на дългогодишно сътрудничество в обучението на граждани на Йордания, както и в научния и академичен обмен. Почетният консул изрази задоволство от високото качество на обучение в България, особено в сферата на медицината, за което свидетелстват водещите медицински специалисти от Йордания, които са завършили български медицински университети. За последните 50 години, допълни той, броят на завършилите в България йордански граждани е 3000, от които 600 са завършилите медицина. Ректорът подчерта факта, че от следващата година висшето училище има готовност да обучава чуждестранни граждани по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Срещата завърши с кратка обиколка на гостите, които се убедиха във високотехнологичните предимства на МУ-Плевен, посещавайки най-новото студио за обучение във виртуална реалност, даващо възможност за 360-градусово наблюдение над операционната зала. Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център Н. Пр. д-р Хасан Бармауи и г-н Румен Петков разгледаха уникалната и единствена по рода си Експозиция  „История на минимално инвазивната хирургия“, където е изложена миниатюра на роботизираната система Da Vinci. Там те видяха и първата роботизирана система на МУ-Плевен, инсталирана за единствено за нуждите на обучението.

Ректорът проф. д-р Славчо Томов удостои Н. Пр. д-р Хасан Бармауи с юбилеен плакет 45 години МУ-Плевен. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество в сферата на обучението и академичния обмен между Медицински Университет – Плевен и Република Йордания, както и участия на представители на висшето училище в образователни панаири там с цел привличане на чуждестранни студенти.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...