Начало / Здравеопазване / „Поход срещу диабета” ще премине през Плевен

„Поход срещу диабета” ще премине през Плевен

Плевен ще е част от Националната дарителска кампания „Поход срещу диабета”, организирана от Лайънс движението в България. Кампанията ще се проведе от 30 март до 6 април в над 20 общини в България и Румъния в помощ на българските деца, болни от диабет тип 1. Целта е да бъдат набрани средства за закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1. Идеята е с разнообразие от спортни и развлекателни събития да се насочи вниманието на максимален брой българи към превенция на болестта и грижа за собственото здраве.

За периода на кампанията ще бъде открита национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори.
В Плевен велосипедистите, участници в сухопътния маршрут на  „Похода срещу диабета”, ще бъдат посрещнати на 1 април.

Лайънс клуб Плевен и Лайънс клуб Плевен Огледало са подготвили програма по повод събитието, в която ще се включат мотористите от мотоклуб „Огнени сенки” – Плевен с мотошествие за посрещане на велосипедистите.

На помощното игрище до стадион „Плевен” от 8 до 10 часа ще има полети с привързан балон.

От 11 до 15 часа на площад „Възраждане” ще бъде организиран информационен пункт за раздаване на материали, свързани със захарния диабет. Със съдействието на студенти от Медицинския университет  Лайънс клуб Плевен организира безплатно измерване на кръвна захар. На площад „Възраждане”, с фанфарния оркестър на НУ „Христо Ботев”, ще бъдат посрещнати участниците във велопохода.  Ще има изпълнения на танцова формация и повеждане на „Сладко хоро”.

Ще бъде организиран също благотворителен базар, на който ще се предлагат десерти за диабетици, изработени от дамите от Лайънс клуб Плевен Огледало. От базара ще може да се купи книга със здравословни рецепти на специалиста по хранене Албена Дамянова, продукти с логото на похода.

За най-малките ще има арт работилница за оцветяване на дървени фигурки. Помощници ще бъдат малките творци от школа „Таланти”.

Ще има също колело на късмета и снимки с любими герои.

Всички събрани средства от атракциите и благотворителния базар, както и доброволните дарения на граждани и организации ще бъдат използвани за каузата на похода и закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1, които дават възможност за 24-часов контрол на кръвната захар. Съвременните технически способи ще спестят над 2 милиона убождания и ще помогнат на подрастващите да постигнат условно здраве и да живеят като пълноценни и равностойни личности. По данни на Националния център по диабет, над 2000 деца в България живеят с болестта и съвременните технически средства са единствения им шанс за нормален живот.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...