Акценти
Начало / Здравеопазване / Потвърдиха четири случая на коронавирус у нас, два са в Плевен

Потвърдиха четири случая на коронавирус у нас, два са в Плевен

Потвърдени са четири положителни случая на коронавирус в България. Два от тях са в Плевен, два – в Габрово. Първият установен пациент с положителна проба за коронавирус е 27-годишен мъж, който не е пътувал в чужбина. Положителна е пробата и на 61-годишен пациент, който е настанен за лечение в Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Той е сред 24-те били в най-близък контакт с младия мъж. Останалите проби, взети от тези контактни са отрицателни, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Другите два случая са в Габрово – 75-годишна жена и жена от медицинския персонал, обслужвал заразената жена.

В Клиниката по пулмология е въведен вече карантинен режим на работа, извършва се дезинфекция. Няма да има изписване и прием на нови пациенти. Клиниката ще е един от центровете в Плевен, където ще се приемат болни със съмнение за коронавирус. Такива пациенти ще се приемат и в Инфекциозната клиника.

Местните оперативни щабове в двата града с доказано заразени с коронавирус работят активно и се очаква да бъдат обявени по-драстични мерки срещу разпространение на заразата. Препоръките за ограничаване на масови събирания в закрити и открити пространства вече стават императивни, заявиха от Националния оперативен щаб. Мобилизарана е и полицията за осигуряване на спокойствие в Плевен и Габрово и нормалната работа в болничните заведения, в които са настанени заразените пациенти. Работи се активно за откриване на всички контактни със заразените пациенти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...