Акценти
Начало / Икономика / Пострадалите от градушката в Българене  получават подкрепа от  Община Левски

Пострадалите от градушката в Българене  получават подкрепа от  Община Левски

След ледената стихия в село Българене на Гергьовден, когато градушка унищожи напълно реколтата на хората, днес кметът на община Левски Любка Александрова, съобщи, че със заповед  са сформирани екипи, които ще обиколят домовете на хората, които са подали сигнали, за да бъдат описани щетите и да бъде направена оценка. До края на утрешния ден трябва да има има по-ясна представа за финансовото изражение на насените щети.

Кметът на община Левски отбеляза, че в лицето на държавата има много сериозен партньор .

Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков са посетили  засегнатия от бедствието район на село Българене.

В  проведената днес   среща на земеделски производители и  граждани на с.Българене са участвали и Директорът на фонд земеделие Плевен, Директора на областна дирекция –Плевен, представител на агенцията за борба с градушките, областният управител на област Плевен  Мирослав Петров, с което е засвидетелствано сериозното отношение на държавата, че в много скоро време земеделските производители ще бъдат подпомогнати .

От срещата е станало ясно, че 80% от разходите на земеделците ще бъдат поети от държавата, след като бъдат обследвани площите.

„Радвам се, че в много кратко време на хората беше дадена надежда, че не са сами в ледения ад”, каза Любка Александрова.

Огледани са и общински обекти, които може да са по-сериозно засегнати –  училището, здравната служба и покрива на църквата, и още утре ще бъде направена оценка на щетите, за да бъде пуснато заявление към комисията по бедствия и аварии. „Очакваме сигнали от граждани, които имат поражения на частната си собственост, за да може общинските екипи да минат, да огледат и да подготвят заявления ,които да пуснат към комисията по бедствия и аварии или към механизма на службите за социално подпомагане”, допълни още кметът на Левски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...