Начало / Общество / Посрещнахме Джулая отново с надежда за по-добро

Посрещнахме Джулая отново с надежда за по-добро

В 5.33 часа днес посрещнахме първото юлско слънце за тази година. Да посрещнат Джулая и тази година, в различни краища на страната се събраха стотици хора. Те посрещнаха издигащото се над хоризонта слънце с надежда за по-добро, повече любов между хората и повече щастие за всеки.

Посрещането на първия юлски изгрев е уникална за страната ни традиция. Възниква във Варна през 1986 г. На най-източния бряг в страната– скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България, и тази година звуча известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning, дала и името на тази българска традиция.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. С годините тази идея се е размила и днес на 30 юни срещу 1 юли хората продължават да се събират, за да посрещнат заедно изгрева като символ на зараждащия се живот.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, които започват да се събират и на други места в страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...