Акценти
Начало / Любопитно / Посрещаме китайската Нова година

Посрещаме китайската Нова година

china

Лунната Нова година започва днес,  31 януари. Тя ще премине под знака на Дървения кон, а дървото е лесно запалимо, отбелязват специалисти. Предстоящите месеци ще бъдат белязани със скандали, конфликти, експлозии и бурни пререкания, които вече наблюдаваме.

Лунният календар се разпростира върху цикъл от 12 години, които преминават под знака на различни животни. Конят заема седма позиция и при неговото управление тлеещите конфликти могат да прераснат в истински войни – най-вече през месеците февруари, май и август. Стълкновенията ще излязат извън контрол. Предишната година на Дървения кон беше през 1954-а и беше белязана от американските и съветските ядрени опити и от битката при Диенбиенфу, след която Франция се прости с колониалните си владения в Индокитай.

По отношение на финансите специалистите по фън шуй вещаят за 2014-а, че САЩ и Европа ще възстановят икономиките си, но за държавите от Азия ще настъпят трудни времена.Взривоопасната същност на годината на Дървения кон ще се изрази в природни бедствия – вулканични изригвания и земетресения.

Това се дължи на обстоятелството, че елементът вода ще бъде раздразнен от излишествата на огъня. Най-големи в това отношение са рисковете за Япония, Индонезия и Китай.

Според една легенда в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Новата година. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно да притежава някои от чертите на неговия характер.

По време на празненствата китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Новата година се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.

Както в Китай, така и навсякъде по света в китайските квартали Китайската нова година се празнува с богата трапеза, около която семейството се събира и извършва множество ритуали, носещи късмет. На различните места хората организират различни тържества, част от които са непременно парадите с китайски дракони и пурпурните фенери.

На този ден китайците си спомнят и за тези, които по някаква причина не са успели да се приберат вкъщи за празника, оставяйки свободно място на масата за тях. След вечеря никой не трябва да излиза от къщата, защото така и добрият късмет ще избяга. Всички светлини се оставят запалени.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...